Wat was ook al weer mijn wachtwoord?
123456 is het meest voorkomende wachtwoord, 16% van de mensen gebruikt zijn of haar voornaam in een wachtwoord en 3 op de 5 Nederlanders heeft één wachtwoord voor meerdere websites. NIET veilig, dat snap je zelf ook waarschijnlijk, het is ook onwijs lastig om voor elke website een ander sterk wachtwoord te maken en te onthouden. Pffff…
Hoe je een sterk wachtwoord kiest & daarna ook makkelijk meerdere wachtwoorden kan managen vertel ik je graag.
Tips voor een veilig & sterk wachtwoord maken
Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 tekens:
Hoe langer het wachtwoord hoe moeilijker het wachtwoord te hacken is.
Gebruik letters, cijfers én symbolen:
Gebruik een combinatie van diverse tekens zoals letters (hoofd- en kleine letters), cijfers en symbolen. Het wachtwoord wordt lastiger te hacken, omdat er meerdere combinaties mogelijk zijn.
Gebruik een wachtwoordzin:
Met een hele zin als wachtwoord creëer je een heel sterk wachtwoord. Daarnaast is een zin vaak makkelijk te onthouden. Een lang en ‘makkelijk’ wachtwoord kan sterker zijn dan een kort en ‘lastig’ wachtwoord. Soms mag een wachtwoord maar een maximaal aantal tekens hebben. Dan is een wachtwoordzin niet mogelijk.
Gebruik geen voor de hand liggende informatie:
Gebruik geen eenvoudig te raden combinaties zoals namen, geboortedata of adressen. Hoe verleidelijk ook. Gelukkig is er toch een goede manier om met deze voor de handliggende informatie een sterk wachtwoord te maken! Ik zal je vertellen hoe:
Bedenk een schema dat je overal toepast. Dit kan van alles zijn. En dit schema kunt je gerust ergens opschrijven en bewaren als geheugensteuntje. Een voorbeeld van een schema is: [Geboortedatum][Naam website in kleine letters en de a wordt altijd vervangen door een @][Postcode][Leesteken][Huisnummer]
Het wachtwoord voor respectievelijk Gmail, Facebook of Instagram zou er dan zo uitzien:
- 11031975Gm@il5246XD!41
- 11031975F@cebook5246XD!41
- 11031975Inst@5246XD!41
Op deze manier maak je wachtwoorden die van elkaar verschillen, sterk zijn én die je kunt onthouden. Natuurlijk is bovenstaand schema een voorbeeld. Je kunt zelf allerlei combinaties bedenken die jij makkelijk onthoudt.
Gebruik niet één wachtwoord voor meerdere websites:
Ik geef meteen toe… véél makkelijker te onthouden, maar als eenmaal één wachtwoord gehackt is, dan hebben hackers meteen toegang tot meerdere websites waar je gebruik van maakt met dat ene wachtwoord. Dat is vast niet wat je wil…
Verander regelmatig je wachtwoord:
Zet een reminder in je agenda om de 6 maanden.
In deze video wordt heel goed uitgelegd hoe wachtwoorden worden gehackt en vooral ook hoe je dit kan voorkomen.
Test je wachtwoord!
En? Is het gelukt om een sterk wachtwoord te creëren? Dit is een onwijs handige tool om eenvoudig te controleren of je een veilig wachtwoord hebt gekozen: Security.Org
Wachtwoordmanagers
Tegenwoordig maak je gebruik van verschillende webdiensten zoals email, internetbankieren, DigiD, social media en nog veel meer. Het wordt afgeraden om al jouw wachtwoorden op papier of digitaal in een document te bewaren, maar hoe kan je nou al jouw wachtwoorden onthouden?
Er zijn diverse programma’s, zogeheten wachtwoordmanagers, die jou kunnen helpen om een veilig wachtwoord te maken en tegelijkertijd al jouw wachtwoorden te beheren. Enkele voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn PasswordsPlus, Dashlane en Lastpass.
Zelf gebruik ik al een aantal jaar PasswordsPlus en ik kan wel zeggen: ik kan niet meer zonder! Hij synct automatisch. Dus op je gsm, computer, laptop, of tablet hoef je jezelf nooit meer de vraag te stellen: “Aiii, wat was mijn wachtwoord ook al weer???” Je opent gewoon de app en tatatataaaaa… daar zijn al je wachtwoorden.
Ik heb mijn zoon bij zijn start op de middelbare school ook zijn eigen PasswordsPlus account cadeau gedaan. Nu krijg ik van hem ook nooit meer de vraag: “Mam, wat was mijn wachtwoord ook al weer?”
Vergrendelen in Canva
De vergrendel functie is onwijs handig bij een ontwerp van een visual met heul veel losse elementen. In deze blog post vertel ik er meer over.
Delen van jouw visual binnen Canva
Binnen Canva kan je je visual op 3 verschillende manieren delen. In deze blog post laat ik je zien hoe.
Ruim je desktop op
Thuiswerken… het nieuwe normaal voor velen inmiddels. En als ZZPer deed ik al niet anders… Maar wist je dat het vandaag een nationale feestdag is? 🤣 Misschien wel een die relevanter dan ooit: de nationale Ruim-je-bureau-op-dag! Hilarisch toch???
15 Titels die goed scoren
15 Titels die goed scorenContent bedenken moeilijk???Jij kan alleen maar denken als je anderen super zichtbaar ziet zijn op social media:❓ Hoe dan? Hoe doen ze dat toch?❓ Wat zou hun strategie zijn?❓ Pfff, waar halen zij de tijd (en nog meer misschien wel: de ideeën)...
15 Content Ideeën voor jou
15 Content Ideeën voor jouContent bedenken moeilijk???Vragen die bij jou oppoppen zijn als je anderen de ene post na de andere post ziet plaatsen…❓ Hoe dan? Hoe doen ze dat toch?❓ Wat zou hun strategie zijn?❓ Pfff, waar halen zij de tijd (en nog meer misschien wel de...
Gratis Kookboek
Hou jij ook van lekker koken? Of ontbreekt het jou aan inspiratie? Of kun je maar geen lekkere snelle recepten vinden? Nou, ik heb de oplossing hoor… ik geef mijn toffe kookboek wat ik in Canva heb ontworpen aan jou! Gewoon als cadeautje!
Kookboek maken in Canva
Een van mijn hobby’s is lekker koken! Niet heel gek met bijna 20 jaar horeca achtergrond… Ik ben gek op kookboeken en nieuwe recepten uitproberen. Inmiddels heb ik zoveel lekkere recepten (die aan de voorwaarde simpel & gezond voldoen) dat ik maar eens begonnen ben ze te bundelen in Canva.
Instagram Carrousels
Gebruik je nog geen Carrousels op Instagram? In deze blogpost vertel ik wat het zijn en hoe je deze in Canva maakt.
21/90? Habit Tracker is de oplossing
21/90? Habit Tracker is de oplossing Ken jij de 21/90 regel al bij een nieuwe gewoonte? Weet jij dat het zo’n 21 dagen kost om iets tot een gewoonte te maken? En 90 dagen om iets nieuws aan te leren? Ben jij wel zo lang bezig geweest? Hoe vaak geef je voor die tijd al...