+31-628638605 saskia@dedigiwijzeres.nl
Selecteer een pagina

Google Fit

Dat bewegen goed voor je is, hoef ik je vast niet te vertellen… Hahaha! Nu vind ik het tijdens de lockdown best een uitdaging om mn gewicht goed in de gaten te houden, fit te blijven en nogggg fitter te worden… Does it sound familiar???

Zo kwam ik deze fit-app tegen en ben er maar eens mee aan de slag gegaan.

Welke app??? De Google Fit app helpt bij het stellen van persoonlijke fitheidsdoelen en het controleren van de vorderingen. Vorderingen & vooruitgang! Vooral dat laatste vind ik zelf wel echt fijn om in de gaten te houden. 

De app houdt automatisch bewegingsactiviteiten als wandelingen of fietstochten bij. Daarnaast helpt hij bij de controle van bijvoorbeeld gewicht en hartslag. Stel je doelen simpelweg in de app in en controleer of je op schema ligt of juist een tandje moet bijzetten om fit te blijven.

De app geeft zogeheten Hartpunten voor activiteiten. Wie fit wil blijven, moet per dag zo’n 15 tot 20 Hartpunten verdienen. Voor matig intensieve activiteiten, zoals een snuffelrondje lopen met onze hond Berend, krijg ik een Hartpunt per minuut. Als onze Beer lekker doorloopt omdat ie heel ver weg een lekker geurtje heeft opgepikt en ik dus stukkennnnn intensiever beweeg, dan krijg ik maar liefst twee punten per minuut. Hahaha!

Hoe de app werkt vind ik best voor zich spreken, maar om je een extra steuntje in de rug te geven met je nieuwe goede voornemen, heb ik de verschillende stappen voor je uitgeschreven hieronder. Heb je meteen geen excuus om niet ook aan de slag te gaan met nog fitter te worden.

 

Hoe koppel je de app?
Google Fit werkt het best met veel informatie. Die kan de app bijvoorbeeld binnenkrijgen via de stappenteller of de hartslagmeter op je smartphone. Maar ook via gekoppelde apparaten, zoals een smartwatch en andere slimme apparaten. Google Fit kan bovendien informatie krijgen van andere apps. (Bijvoorbeeld Strava, Mi Fit, CalorieënTeller, Sleep Cycle, Zepp, Health Sync, VeryFitPro en tientallen andere apps. Maar ook zonder deze gekoppelde apparaten en apps is Google Fit een super handig hulpmiddel bij het verbeteren of behouden van je fitheid.)

Hoe installeer je de app?

* Ga naar Google Play (Android) of de App Store (iOS) of surf naar www.google.com/fit om Google Fit te downloaden en te installeren.
* Tik op Openen.
* Log in of tik op Doorgaan als [uw Gmail-naam].
* Vul de ontbrekende gegevens in: Gender, Verjaardag, Gewicht en Lengte.
* Tik op Volgende.
* Om goed te kunnen werken is het van belang dat Google Fit de activiteiten bijhoudt. Geef toestemming door te tikken op Inschakelen.
* Tik op Toestaan.
* Google Fit wil jouw locatie weten om afgelegde afstanden te kunnen meten.
* Tik op Inschakelen.
* Tik op Altijd toestaan (dan wordt er ook gemeten als de app niet geopend is) of Toestaan bij gebruik app.
* Tik op Volgende om een activiteitsdoel in te stellen.
* Tik op Volgende.
* Kies een doel: 20, 30 of 40 hartpunten.
* Tik op Doelen instellen.

En zo kun je deze instellingen later aanpassen:

* Open de app.
* Tik op Profiel.
* Tik op Stappen of Hartpunten.
* Pas aan met plus of min.
* Tik op Doel instellen.
* De app is klaar voor gebruik.

Activiteiten toevoegen
Voeg eenvoudig data toe, zoals een training, bloeddrukmeting, gewicht of activiteit:

* Open de Google Fit-app op uw telefoon.
* Tik op de grote plus.
* Kies bijvoorbeeld ‘Activiteit toevoegen’.
* Selecteer bovenaan de activiteit.
* Voeg toe hoelang je die activiteit hebt uitgevoerd en pas eventueel de mate van inspanning aan met de schuifregelaar.
* Tik op Opslaan.

Gegevens bekijken
Bij het openen van de app staan de meest recente gegevens boven in beeld. De cirkel geeft aan hoeveel hartpunten er zijn verzameld en hoeveel stappen er zijn gezet. Daaronder staan de hoeveelheid verbrande kilocalorieën, de afgelegde kilometers en het aantal beweegminuten. Veeg van de onderkant van het scherm naar boven om meer gegevens te bekijken.

Bij elke categorie (Je dagelijkse doelen, Slaapduur, Hartslag, Gewicht, Bloeddruk, Hartpunten, Stappen) vind je meer gegevens door op de categorienaam te tikken. Bijvoorbeeld:

* Tik op Je dagelijkse doelen.
* Kies bovenaan welke gegevens je wil  zien: per dag, week of maand.
* Tik op het pijltje naar links om gegevens van een dag, week of maand eerder te bekijken.
* Tik op het pijltje naar rechts om gegevens van een dag, week of maand later te bekijken. Staat er geen pijltje, dan ben je op de laatste pagina aanbelandt.
* Meer details? Druk en veeg naar het punt in de grafiek om tijden en hartpunten te zien.
* Tik op Stappen om het aantal stappen te bekijken. Ook hier kun je kiezen tussen dag, week of maand. Druk en veeg op de grafiek voor extra info.

Dagboek gebruiken
In het dagboek staan alle geregistreerde activiteiten.

Heb je een stukje gefietst, dan wordt dit genoteerd in het dagboek. De eerstvolgende keer dat je kijkt, vraagt de app of deze gegevens kloppen. Kies ‘Nee, ik pas het aan’ of ‘Ja’.

* Tik op een activiteit om meer details te zien.
* Veeg van beneden naar boven voor een uitgebreide beschrijving van wat u heeft gedaan, zoals snelheid, helling, beweegminuten en afstand.
* Tik op het potlood om de activiteit te bewerken.
* Tik op de schuifregelaar tot het gewenste inspanningsniveau wordt aangegeven: was je kortademig (helemaal rechts) of had je een normale ademhaling.
* Tik op Opslaan.

Apparaten en apps koppelen
Om ervoor te zorgen dat Google Fit goed werkt, is het van belang dat je je smartphone bij je draagt en dat hij is ingeschakeld. Google Fit heeft namelijk informatie nodig die vanaf de smartphone komt, via andere apps of via bijvoorbeeld een slim horloge. Koppel Google Fit aan jouw slimme apparaat via dezelfde app waarmee je dat (eventueel) ook met andere apps hebt gedaan. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing die bij het apparaat is geleverd of in de app van jouw apparaat. Zorg dat je de gekoppelde app toestemming hebt geven om data te delen met andere apps.

* Open de app die je wil koppelen, zoals Strava, Runkeeper of MyFitnessPal.
* Open Instellingen. De plek verschilt per app.
* Zoek de instelling waarmee je Google Fit kunt koppelen aan andere apps of apparaten. De naam kan per app verschillen maar is zoiets als ‘Andere services linken’, ‘apps en apparaten’ of ‘koppelingen beheren’.
* Volg de instructies op het scherm om de app te koppelen aan Google Fit.
* Sluit de gekoppelde app.

Een gekoppelde app verwijderen gaat als volgt:

* Open Google Fit.
* Tik op Profiel.
* Tik op het tandwiel.
* Tik op Gekoppelde apps beheren.
* Tik op de gekoppelde app, bijvoorbeeld Runkeeper.
* Tik op Ontkoppelen.
* Tik nogmaals op Ontkoppelen.

Slim horloge
Bovenstaande stappen zijn bedoeld voor gebruik van Google Fit op een smartphone. Daarnaast is Google Fit ook te gebruiken op slimme horloges. Op de meeste Google-horloges is Google Fit al geïnstalleerd. Als je de app niet kunt vinden, is hij te downloaden via de Play Store.

Zo, je bent nu helemaal bij hoe deze app werkt… nou nog aan de slag!

Loci of Loco?
Vergrendelen in Canva

Vergrendelen in Canva

De vergrendel functie is onwijs handig bij een ontwerp van een visual met heul veel losse elementen. In deze blog post vertel ik er meer over.

Lees meer
Ruim je desktop op

Ruim je desktop op

Thuiswerken… het nieuwe normaal voor velen inmiddels. En als ZZPer deed ik al niet anders… Maar wist je dat het vandaag een nationale feestdag is? 🤣 Misschien wel een die relevanter dan ooit: de nationale Ruim-je-bureau-op-dag! Hilarisch toch???

Lees meer
15 Titels die goed scoren

15 Titels die goed scoren

15 Titels die goed scorenContent bedenken moeilijk???Jij kan alleen maar denken als je anderen super zichtbaar ziet zijn op social media:❓ Hoe dan? Hoe doen ze dat toch?❓ Wat zou hun strategie zijn?❓ Pfff, waar halen zij de tijd (en nog meer misschien wel: de ideeën)...

Lees meer
Gratis Kookboek

Gratis Kookboek

Hou jij ook van lekker koken? Of ontbreekt het jou aan inspiratie? Of kun je maar geen lekkere snelle recepten vinden? Nou, ik heb de oplossing hoor… ik geef mijn toffe kookboek wat ik in Canva heb ontworpen aan jou! Gewoon als cadeautje!

Lees meer
Kookboek maken in Canva

Kookboek maken in Canva

Een van mijn hobby’s is lekker koken! Niet heel gek met bijna 20 jaar horeca achtergrond… Ik ben gek op kookboeken en nieuwe recepten uitproberen. Inmiddels heb ik zoveel lekkere recepten (die aan de voorwaarde simpel & gezond voldoen) dat ik maar eens begonnen ben ze te bundelen in Canva.

Lees meer
Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp