+31-628638605 saskia@dedigiwijzeres.nl
Selecteer een pagina

Werk jij al SMART?

Veel ondernemers houden er niet van om hun doelen concreet te maken. Ze hebben wel een idee, maar laten vooral de opties open. Succesvolle ondernemers doen dat niet. Zij weten dat het maken van plannen essentieel voor het runnen en managen van hun bedrijf en het behalen van hun doelen.

Dagelijks zwoeg je als ondernemer wat af. Je rent van hot naar her, het ene probleem is nog niet opgelost of het andere dient zich al weer aan. De waan van de dag heeft je in haar greep. Na een lange werkdag ben je moe en allesbehalve voldaan. En het punt is, je hebt keihard gewerkt…..Het probleem? Je hebt gedaan wat moest gebeuren, niet wat je graag had willen doen.

Je kunt hier zelf iets aan doen. Door te plannen, te structureren en te organiseren. Je creëert overzicht, kijkt vooruit en anticipeert op wat er nodig is om je doelen te behalen. Zonder al te veel van je koers af te wijken. Want daar gaat het nou net om. Weten waar je heen wilt, voordat je tot actie overgaat. Je beschrijft wat je wilt bereiken, wanneer je dit bereikt wilt hebben en hoe je kunt vaststellen of je doel is gehaald. Een goed plan voldoet aan deze 5 eisen, SMART. Het een een acroniem, een afkorting die je uitspreekt als woord dus.

S pecifiek

M eetbaar

A cceptabel, A ctiegericht of A mbitieus

R ealistisch

T ijdgebonden

In mijn cursus De Content Machine & Planning ga je hier sowieso mee aan de slag, omdat ik zelf heb ervaren hoe waardevol SMART doelen zijn voor je business. 

Specifiek

De 5 W vragen… Wat Waarom Wie Welke Waar… Waar wil je naar toe, wat wil je behalen? Bepaal je bestemming, je doel dus. En wees daarbij specifiek. Een voorbeeld: je wilt naar Groningen. Bedoel je de provincie of de stad? En als je naar de stad wil, wat wil je daar doen? Waarom juist naar Groningen?

Meetbaar

Hoe weet je wanneer je doel is behaald? Hoe concreter hoe beter. Kun je dit meetbaar, controleerbaar maken? Begin met een z.g. ‘nul’-meting om je startpunt te bepalen en van daar uit je vorderingen te volgen.

Acceptabel, Actiegericht of Ambitieus

Is er draagvlak voor je plan? Sta je er zelf achter? Is je plan acceptabel dus? Maar zorg ook dat je doelstelling gericht is op actie. Benoem wie, wat, wanneer. Geen vage plannen, maar concrete opdrachten of taken in je planning opnemen. Je doelstelling moet ook voldoende ambitieus zijn.

Realistisch

Is je doel haalbaar? Onrealistische doelen stellen werkt demotiverend. Het moet prikkelen en inspireren om de schouders eronder te zetten. Maar het moet wel te doen zijn.

Tijdgebonden

Stel een tijdspad vast. Binnen welke termijn wil je dit doel gerealiseerd hebben? Go-go-go of…..? Heb je je doelen uitgewerkt volgens het SMART-principe? Dan ben je er klaar voor! Zo niet, dan heb je nog wat werk te doen, voordat je van start gaat. Sla je deze stap over, dan beland je vanzelf weer in de waan van de dag. En dat is niet wat je wilt, toch?

En nu jij! Welke doelstelling ga jij SMART maken?

SMART
Vergrendelen in Canva

Vergrendelen in Canva

De vergrendel functie is onwijs handig bij een ontwerp van een visual met heul veel losse elementen. In deze blog post vertel ik er meer over.

Lees meer
Ruim je desktop op

Ruim je desktop op

Thuiswerken… het nieuwe normaal voor velen inmiddels. En als ZZPer deed ik al niet anders… Maar wist je dat het vandaag een nationale feestdag is? 🤣 Misschien wel een die relevanter dan ooit: de nationale Ruim-je-bureau-op-dag! Hilarisch toch???

Lees meer
15 Titels die goed scoren

15 Titels die goed scoren

15 Titels die goed scorenContent bedenken moeilijk???Jij kan alleen maar denken als je anderen super zichtbaar ziet zijn op social media:❓ Hoe dan? Hoe doen ze dat toch?❓ Wat zou hun strategie zijn?❓ Pfff, waar halen zij de tijd (en nog meer misschien wel: de ideeën)...

Lees meer
Gratis Kookboek

Gratis Kookboek

Hou jij ook van lekker koken? Of ontbreekt het jou aan inspiratie? Of kun je maar geen lekkere snelle recepten vinden? Nou, ik heb de oplossing hoor… ik geef mijn toffe kookboek wat ik in Canva heb ontworpen aan jou! Gewoon als cadeautje!

Lees meer
Kookboek maken in Canva

Kookboek maken in Canva

Een van mijn hobby’s is lekker koken! Niet heel gek met bijna 20 jaar horeca achtergrond… Ik ben gek op kookboeken en nieuwe recepten uitproberen. Inmiddels heb ik zoveel lekkere recepten (die aan de voorwaarde simpel & gezond voldoen) dat ik maar eens begonnen ben ze te bundelen in Canva.

Lees meer
Vraag? Stuur me gerust een Whatsapp